Artykuł

Planowanie kuchni z wyspą

  • 05 Styczeń, 2018

Kuchnia z wyspą to ostatnimi czasy jedno z najchętniej wybieranych rozwiązań. Nowoczesne budynki oferują bardziej przestronne pomieszczenia, co sprzyja lepszemu zagospodarowaniu. Największym motywatorem do posiadania wyspy jest jej funkcjonalność, dzięki której można podnieść efektywność pracy oraz przyjemność z gotowania.

ZASADY PLANOWANIA KUCHNI Z WYSPĄ

1. Drzwi do kuchni powinny być szerokości min. 85cm

Kuchnia to pomieszczenie, do którego za zwyczaj wnosisz i wynosisz różne przedmioty. Siatki z zakupami czy tacę z talerzami gorącej zupy. Dlatego wygodnie i przede wszystkim bezpieczniej będzie zachować minimalną szerokość przejścia.

2. Niech żadne drzwi nie zatrzymują się na szafkach i elementach wyposażenia kuchni

Szafki i szuflady, których nie możesz otworzyć na oścież są nie tylko irytujące ale też ograniczają rozmiar przedmiotów jakie możesz w nich umieścić. Dodatkowo ciągle obijające się drzwiczki szybko się niszczą.

3. Odległość pomiędzy strefami kuchennymi

W kuchni suma odległości pomiędzy strefami nie powinna przekraczać ośmiu metrów, odległość pomiędzy strefami powinna być pomiędzy 120-280cm.

 

4. Odseparowanie stref roboczych

Strefy robocze w kuchni to małe przestrzenie, w których odbywa się konkretny zakres czynności a pomiędzy nimi odbywa się komunikacja. Żadna ze stref nie powinna być oddzielona od drugiej wysoką szafką, lodówką czy innym elementem o dużych gabarytach. Komunikacja pomiędzy nimi powinna być komfortowa.

5. Wyznacz kuchenny trójkąt roboczy we własnej strefie

Odseparowanie strefy, w której pracujesz, przygotowujesz i wydajesz posiłki to podstawa. To miejsce w strefie kuchennej nie powinno być jednocześnie przejściem pomiędzy innymi miejscami w domu, np. łazienką a salonem. Jeśli rozważnie zlokalizujesz kuchnię, zaoszczędzisz sobie przykrych zderzeń z innymi domownikami.

6.Szerokość przejść w strefie kuchennej

Wyobraź sobie wąską kuchnie, gdzie musisz przeciskać się pomiędzy zabudową na obu ścianach. Taki układ nie będzie miał nic wspólnego z dobrymi praktykami projektowania kuchni. Jeżeli jednak zapewnisz sobie minimum 110 cm szerokości na przejście, codzienne przygotowania pójdą o wiele sprawniej.  Aby usprawnić pracę wielu osób w kuchni, należy im zapewnić przynajmniej 125 cm szerokości, będą mogły się swobodnie mijać.

7. Droga do kuchni

Droga prowadząca do wyjścia z kuchni powinna być łatwa do przebycia. Nie dlatego, że wychodząc z kilkoma talerzami pachnącej zupy, myśli się tylko o jedzeniu ale przede wszystkim dla bezpieczeństwa.

8. Prześwit między stołem a ścianą

W części jadalnej, gdzie żaden ruch nie przechodzi za siedzeniami, zapewnij 85 cm wolnego miejsca od krawędzi stołu do ściany lub każdego obiektu stojącego na drodze. Jeżeli planujesz przechodzić za siedzeniami, przygotuj przestrzeń powyżej 100 cm aby swobodnie podawać posiłki.

 

9. Gdzie umieścić zlew?

Zlewozmywak umieść tak aby znajdował się blisko stref przyrządzania posiłków, zmywarkę najlepiej umieścić obok zlewozmywaka. Czy umieścić zlewozmywak pod oknem? Tutaj temat jest dyskusyjny, niby jaśniej (ale tylko w dzień), no i czy chcemy aby sąsiedzi widzieli nas ciągle „przy garach”…

10. Gdzie umieścić piekarnik?

Urządzenia do pieczenia typu piekarnik, parowar czy mikrofalę warto umieścić w słupkach na odpowiedniej wysokości. Dzięki temu wygodniej będzie nam z nich korzystać, będzie bezpieczniej dla dzieci, pod urządzeniami pojawi nam się dodatkowe miejsce, np. na blachy itp.

 

 

Znając podstawowe zasady planowania kuchni ułatwisz sobie nie tylko projektowanie jej we własnym domu, ale i zagwarantujesz sobie szczęśliwe i bezpieczne jej użytkowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *