Artykuł

Jak zaplanować kuchnię łatwą w utrzymaniu czystości

  • 24 Listopad, 2017

Kuchnia to szczególne wnętrze w naszym domu czy mieszkaniu. To tutaj toczy się życie rodzinne i często towarzyskie. Spędzamy w niej wiele czasu. Odpowiednie jej urządzenie jest bardzo ważne, dzięki temu utrzymanie porządku nie będzie trudne, stres związany z niespodziewaną wizytą gości ominie nas szerokim łukiem. Porządek w kuchni to nie tylko nasze dobre samopoczucie, to również zdrowie

Największym błędem jest przechowywanie w kuchni rzeczy, które w ogóle nie powinny tam się znaleźć. Warto raz na jakiś czas zrobić selekcję produktów: zepsute wyrzucić, rzadko używane odłożyć w miejsca na wyższych półkach a te, których używamy na co dzień tak aby były pod ręką. W kuchni powinny znajdować się rzeczy tylko te, które tak naprawdę tylko tam nam się przydadzą. Warto zwrócić uwagę na blat roboczy, na którym bardzo często znajdują się nieużywane małe sprzęty agd, np. krajalnica, opiekacz itp. Dzięki temu, że schowamy je do szafek kuchnia będzie sprawiać wrażenie bardziej przestronnej a my zaoszczędzimy czas poświęcony na sprzątanie. Tak samo powinien wyglądać stół kuchenny, który powinien być czysty  oraz gotowy na wypicie kawy czy zjedzenie posiłku.

 

Warto zwrócić uwagę na właściwe rozmieszczenie produktów spożywczych oraz akcesoriów kuchennych. W pobliżu strefy gotowania powinny znaleźć się garnki, patelnie oraz przyprawy (na blacie tylko najbardziej potrzebne, reszta w szufladach). Bardzo częstym błędem jest trzymanie przypraw na otwartych półeczkach w pobliżu płyty grzewczej, jest zbieranina kurzu oraz tłuszczu. Przyprawy znajdujące się w szklanych pojemniczkach również tracą na wartości. Produkty sypkie warto poukładać w pojemnikach w szafkach blisko blatu roboczego.

 

W przypadku bardzo małych kuchni, przedmioty zgromadzone na małej powierzchni potęgują wrażenie chaosu i bałaganu a nam utrudniają sprawne odnalezienie codziennie używanych sprzętów. Warto przeprowadzić w takiej sytuacji zdecydowaną selekcję: przedmioty z których korzystamy tylko od święta  powinny znaleźć się poza kuchnią, np. w piwnicy czy na strychu zawinięte w gazetę i umieszczone w plastikowym pojemniku. Sprzątanie kuchni najlepiej przeprowadzić etapami. Plan gruntownego wysprzątania kuchni w ciągu jednego dnia najczęściej skazany jest na porażkę. Dużo bardziej racjonalna jest metoda małych kroków.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *